27
Mar

Войната между половете – част 3

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Възгледи

in_iangПоследвалите промени, породени от множество фактори, доведоха до големи промени в отношенията в обществата. Но и промениха голяма част от обектите.

А) Жените се въодушевиха, започнаха да градят кариера, да са материално обезпечени, да са ловци, да искат мъж, който да ги изслушва, да ги разбира, да се обезкосмява, да помага в домакинството, да бъде равен с тях, да има същите чувства, да получава … менструални болки, да … ражда! /опааа, с механичното изброяване и писане докъде се стига/.

Б) Мъжете станаха чувствителни, те се стресираха и депресираха /тези предимно женски чувства/, че вече не издържат семейството, материално не са толкова нужни, в лова станаха преследвани и увеличиха количеството поет алкохол, бяха съгласни да се опитат да приемат част от промените, да покрият част от нормативите, но … всяко нещо си има граници… хлъц, … опа … дори и поетият алкохол…

А Б) Чувствително се увеличиха се посещенията при пси-, -хоаналитици, -хотерапефти, -хиатри, сексолози, педагози, гадатели, мистици, барове, срещи на самотници, търсене на стимуланти и заместители и т.н. Ако не друго то икономиката за кратко процъфтя, за разлика от вниманието към семейството и децата. Но какъв икономо-социален парадокс! Преди мъжът работеше и издържаше семейството. Жената съблюдаваше и възпитаваше потомците. Сега работеха и двата пола, децата се самопревъзпитаваха, а икономическото състояние на семейството в крайна сметка си остана почти непроменено!!! Хората продаваха здравето и времето си за пари, който после не им стигаха да си купят здраве. А време така или иначе не се продаваше.

Обществата продължиха да се променят. Темпа на живот нарастна. Започнахме да остаряваме сякаш по-бързо и неусетно. С пълни сили да доказваме теорията на относителността. Социална, икономическата и всички останали сфери се промениха до неузнаваемост.

А)Жените вече трябваше да работят, но не поради въпрос на избор, а по задълженията, породени от новата среда. Продължиха да градят кариера, изоставяйки в началото всичко останало на заден план. Когато част от тях, които решиха да създадат семейства, започнаха да забелязват, че не намират с кого!

Започнаха да изникват въпроси като “Къде отидоха истинските мъже”. Освен да отговоря – Останаха в миналото при истинските жени, а сегашните избледнели подобия можете да откриете - досетете се къде. Но, не ги гледайте така мръщейки се критично, все пак вие спомогнахте и ги прекроихте по този начин и направихте такива. – за друго не се сещам.

Съгласно икономо-социалните закони, като има търсене има и предлагане и възникнаха и започнаха да процъфтяват модерните интернет сайтове за запознанства. Там сякаш по фантастични неведоми начини намираш точно каквото търсиш… Ето къде била истинската половинка… Поне докато не осъществиш реална връзка…

Б)Мъжете вече осъзнали неизгодното си положение, започнаха да се съревновават със жените /но дали на правилния терен/, и се съсредоточиха в подобряване на материалното си положение. Това се търсеше. Трябваше това да предлагат. Вече това бе новата рекламна марка. От ловци, преминали през дивеч, станаха рекламни агенти. Рекламни агенти на … самите себе си. Увеличиха се още повече посещенията на барове. Логването в сайтове за запознанства. Бързата платената любов процъфтя. Поредноста е без значение.

А Б)Любовта остана в литературата и филмовата индустрия. Браковете намаляха. Семейните ценности са почти мит. Малкия брой на браковете започнаха да се сключват като сливане online casino на международни корпорации – в изясняване и уточняване на пасиви, активи, интереси, бъдещо развитие и т.н. Хората започнаха да водят самотно съществуване.

Щом книги със заглавия от рода “Как да открием своята половинка”, се продават по-ефективно от всякаква друга тематика, то това е достатъчен показател накъде вървят нещата.

В крайна сметка още веднъж ще кажа, че войната между половете въпреки противоречивостта си съществува и то може би съществува доста преди да възникне като идея. Нека погледнем нещата и от още по близо. Ето и малко информация от генетиката, която с нарастване на разчитането на човешкия геном, ще дава все повече отговори и на биомолекулярно ниво.

В ядрото на всяка човешка клетка се съдържат два набора гени – единият от майката, другият от бащата. Двата генни комплекта са съсредоточени по протежение на 23 двойки хромозоми. Двадесет и две от тях са с еднаква дължина, а в двадесет и третата има забележима разлика. И точно тази двойка обединява половите хромозоми. При жените има наличие на две еднакви двойки хромозоми, наречени X-хромозоми, а при мъжете две различни, голяма и малка - едната X -, другата – Y-хромозома. Хиксовете приемат изцяло всичко от майката, но полът на бъдещото дете се определя от бащиния принос, а именно: Х и Х е момиче, Х и Y е момче. Но защо Y- е по-малка от X- хромозомата?
Като част от разгадаването на човешкия геном, учените започват да се ориентират в особеностите на половите хромозоми. Достигат до извод, че мъжката хромозома е била “смалена” от агресивната женска хромозома! Защо е така и защо става това? И в момента битката на генетично ниво се провежда от 3 Х-ромозоми срещу една Y, която дори е и по-малка… Докога ще се води и до къде ще доведе тази битка? Само времето ще покаже. А дали въобще имаме някакъв избор или всичко е одавна предопределено?

И в заключение искам да кажа. Опитах се да напиша статията абсолютно безпристрастно, борейки се с подсъзнателното си мъжко аз и изхождайки от факти, въпроси и тяхното решение. И достигнах дотук. До тази истина. Но както вече казах истината не винаги е само една. Целенасочено обрисувах някои от нещата по черни. Дано не са и не бъдат такива! Голяма част от въпросите целенасочено оставих без отговор. Отговорите оставих на вас. Нека всеки сам да открие своята истина. Но в крайна сметка, нека въпреки всичко да бъдем хора, да бъдем човечни и равноправни един с друг без оглед на останалите признаци и фактори!

Остава вярата, че има и ще има хора, започващи да търсят и да се ориентират към “златната” среда. Надеждата е половете да преодолеят “пропастта”, която разтвориха, да преоткрият на първо време себе си, а след това да преоткрият света на духовната близост помежду си, равновесието и допълването, а не безмисленото съревнование в така или иначе бързия ни и високо материален свят.

Другия вариант е налице: Кариерата – умствена и материална удовлетвореност. Преглед на сайтовете за запознанства – получаване на душевно задоволяване. Посещения по барове – преглеждане на търсене и предлагане. Бърза кратка връзка – физическо задоволяване. И отново на работа. Няма време за повече. Времето е пари. Все пак живеем един интензивен живот, в незнайно закъде забързан свят… Поне докато не се озовем в интензивното… И … столът до леглото е празен…

ПП: С оглед избягване от излишни низкопълзящи словогаргоизлияния и съмнителни мнения и коментари /с каквито наблюдавам изобилства нашето интернет пространство и общество/ бих искал да добавя, че се самоопределям като себеосъзнал се хетеросексуален мъж, свободомислещ, с ясна сексуална ориентация, наясно със своите две половини, съставляващи цялото. Не бих казал, че съм привърженик на шовинизма или феминизма. По-скоро съм привърженик на хармонията и разбирателсвото и ми остана само надеждата за по-добър свят и бъдеще. Но и тя е на път да се предаде…


Прочетено: 5,746
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 4 пъти, средна оценка: 5.00 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,

Тази статия бе въведена в Friday, March 27th, 2009 в 22:06 и е публикувана в категория Възгледи. Вземи RSS 2.0.

3 коментара

as
 1 

Изключително, похвално, прекрасно дори …, че 29 годишен, хетеросексуален, ориентиран и на пръв поглед нормален българин, носещ истинско българско има, има подобни помисли за борбата, надмощието и микса от 2та вида населяващи земята. Объркването, сладуранче, идва от там, че много дълго време човешкият род е смятал мъжа, началото, силата – наистина за силата.
Жената е в пъти по-силна, защото е по-адаптивна, гъвкава, комбинативна и психически по-устойчива. Затова пък, мъжа е по-чист като съдържание и устройство. Желанията и стремежите му са значително по-малко, което го прави по-лесен за манипулация. Няма да съм далеч от истината ако направя сравнение с чистокръвните породи (каквото и да било) и коферманите. Жената е като мелез, с генетично издържана имунна система, оцеляваща на всички нива, независимо през какво минава – физически и психически. Мъжът – красота, като расов кон, много добър в състезанията, първенец, видимо непобедим, но залееш ли го със студена вода, остава травмиран от болеста до края на живота си.
Помисли какво може да произведе организма на жената и какви процеси протичат в тялото и през целия и живот, и какво може да произведе мъжкото тяло. Странно нали? И щом на жената е дадена способността да носи дете 9 месеца. Много може да се напише по темата.
На някой може да му се сторят глупави моите сравнения и така накратко нахвърлени мисли, но истината е, че за война между половете е неправилно да се мисли дори. Има липса на информация, хармония, добри намерения. Има липса на разбиране и приемане на заобикалящия ни свят.
Хората трябва да разберат много неща за самите себе си (как работят телата им, как да хранят душите си, какво има значение по време на престоя им на земята). И всичко тръгва от единицата, не от мъжа или жената, а от будния ум, който познава хармонията и знае как да я предаде на другите.
По-силен е този, който успее да даде повече на света, в който живее.

October 5th, 2009 at 01:58
 2 

Много истини има в горенаписаните думи. Но нека не забравяме в края на краищата, че всички сме хорa, тоест – равни сме, след като всички ходим по една и съща земя.

September 5th, 2010 at 02:35
Здравка Желязкова
 3 

Истина има в написаното, но интерпретацията е типично от мъка гледна точка. Например израза “жените се въодушевиха и започнаха да правят кариера”. Че правят правят, ама дали въодушевление? Щото и аз съм жена дето и се налага да прави кариера, но ако ме питат бих предпочела да си гледам къщата и децата. Ама не става. Щото ставам абсолютно финансово зависима от един човек, който осъзнал властта си може чудесно да се възползва от това когато реши. Така, че жената не прави кариера от въодушевление а от немай къде. Е, разбира се има си и изключения, но говоря за типичния случай.

December 23rd, 2011 at 17:09

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение