22
Mar

Войната между половете – част 1

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Възгледи

in_iangИли възможен ли е победен изход, когато всичко бъде заличено и изгубено, и след години седейки самотни край малката печка, се взираме, с тъга и неизпълнени желания, в поредните дребни снежинки падащи по дърветата?

По принцип да се говори за война или надмощие между половете е като да се говори за война или надмощие между деня и ноща, ин и ян и т.н. Двете неща се допълват, като едното не може без другото. Това си е природно-законово следствие от дуализма на света, в който живеем.


Но въпреки това всекидневните битки се състоят и за момента голяма част от резултатите не са обнадеждаващи за нито един от половете.

Това е като да се бориш сам със себе си – когато излезнеш победител, разбираш че всъщност си единствения загубил. Единствения благополучен вариант е да постигнеш равен резултат, т.е.да постигнеш разбирателство и хармония.

Реших да пиша по темата с оглед, че се ширят различни мнения, цели индустрии разчитат, подклаждат и живеят от тази война /както мастити оръжейни производители и снабдители, с жаден трепет наблюдават развитието на горещи политически конфликти/, понякога дори воюващите си нямат и на идея как са въвлечени постфактум в този конфликт. Ще се опитам да дам мнението си такова, каквото го чувствам, от моята гледна точка, базирайки се на свои наблюдения, преживявания и текущ опит, като човек, търсещ идеята на нещата в самата им същност и стойност. На места може да се доближавам до други мнения, на места да влизам в остър конфликт с тях, дори в остър конфликт със самия себе си, но целта ми е да покажа една друга гледна точка на проблема, да се доближа до него, да го оценя и да се опитам да извлека поуки от него, дори ако да не намеря решение. Оставям на вас да прецените пълнотата и истинноста, да допълните или опровергаете едничко мнение на един човек. Истината е някъде тук, някъде там. Но … тя не е само една. Никога не е една.

Като начало е желателно да се запознаем с обектите на въпросното разглеждане, с техните параметри, свойства и качества. Не използвам думите отрицателни и положителни, защото това са определения давани от съответния наблюдател, перифразирайки от квантовате механика – нещата са в едно състояние, а приемат различни критерии и вид в зависимост от наблюдаващия. За въпросната спецификация, са използвани данни от различни източници – като се започне от психолози, научни лаборатории и специалисти и се стигне до литературни деятели, обикновенни мнения и дори Бай Генчо. От тук следва, че спецификацията е непълна, недостатъчно точна и вярна, но като за запознаващо начало и определяща на първи поглед детайлността на обектите и за целта на настоящата тема би дала своя принос.

Война между половете

Начало:

От началото на времето

Местоположение:

Почти, по целия свят.

Резултат:

Променливи резултати. Везните клонят ту в полза на едните, ту в полза на другите. Крайна победа – невъзможна. Тотална загуба – вероятна, при достигане на краен изход от положението.

Мъже

Жени

Планета /произход/:

Марс

casino height: 12.75pt;” width=”240″ valign=”bottom”>

Венера

Тяло:

По-силно

По-слабо

Мозък – обем:

Малко по-голям

Малко по-малък

Мозък – структура /гънки, сиво вещество/:

По-опростена структура

По-усложнена структура

Зрение:

По-добро праволинейно

По-добро периферно

Мислене:

По-праволинейно

По-абстрактно

Полови хромозоми:

Xy

XX

Наблюдателност:

Цялостната картина

Малките подробности, оттам и цялостната картина

Способности:

Мъжка логика, по-агресивен, с по-висок състезателен дух, по-самоуверен, показващ повече лидерски качества, самоконтрол и по-слабо емоционален, и др.

Женска логика, шесто чувство, интуиция, способност да изразяваш мислите си с думи и да се поставяш на мястото на другия, чувствителност, емоционалност, адаптивност и др.

Познаване на противника:

Слабо

Награда по висш шпионаж

При зададен въпрос “Какво иска другия пол”

“Хмм, самите те не знаят”

“Ха, това всеки го знае.”

Загуби:

Тежки, с големи поражения!

Леки, но оцелелите са за съжаление!

І.Определеност. Като цяло и двата обекта са човешки същества. /Макар, че от гледна точка на редица вероизповедания, вярвания и поверия, както и от представители и от двата пола това е доста спорно!/

Като такива, те си имат своите мечти и въжделения, страхове и опасения, и най-определящото нещо човека – неговия пътеводен стимул през епохите, и съшевременно неговата най-“отрицателна” черта – желанието за още нещо повече, неговата незадоволеност! Това желание еволюира човека, създава изобретения, творения и открития, но като същевременно му отнема най-желаното – щастието! От самия този факт, следва че е трудно да намериш съмишленици със сходно виждане за нещата и живота дори от своя пол, да не говорим от “противника”. Та дори самите ние не сме наясно със себе си, но изискваме от другите да са запознати и да реагират.

“До тук какафонията достига неповторими размери, заслепени сме от лепкава мъгла, вече сме навлезли дълбоко в едни мътни и кални окопи, в които незнаем кой е свой, кой чужд и дали въобще има някой!”

Следва продължение …


Прочетено: 4,911
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 3 пъти, средна оценка: 3.67 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,

Тази статия бе въведена в Sunday, March 22nd, 2009 в 10:00 и е публикувана в категория Възгледи. Вземи RSS 2.0.

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение