17
Jun

Still Life 2 – The new Victoria McPherson's adventures

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Игри

Still Life 2 - The new Victoria McPherson's adventures

Официална страница на Still Life 2 – The new Victoria McPherson”s adventures

През април 2009 излезе дълго очакваното продължение на “Still Life” /2005 г./ и “Post Mortem” /2003 г./ – “Still Life 2 – The new Victoria McPherson”s adventures”. Играчите могат да се насладят на играта засега само на една платформа – за PC.

Still Life 2Разработчик: GameCo Studios

Издател: Microids

Системни изисквания:

Intel Pentium IV 1,5 GHz or equivalent CPU

512MB RAM

Windows XP, Vista

128MB DirectX 9 compatible video card

4GB hard disk drive space

DVD drive / CR-ROM 16x

Sound Card, Mouse, Keyboard DirectX® 9 Compatible

Геймплей, звук и картина:

Играта е от типа point”n”click adventure куест в трето лице. Преминавайки през различните моменти от играта играем с Виктория Макферсън и Палома Хернандез, като идеята на създателите е чрез смяна на гледната точка, между следовател и жертва, да се вникне в дълбочината на сюжета и да се оцени тъмния брилянтен замисъл и изпълнение на убиеца. В играта има голямо търсене на детайли, малко сглобяване, четене на множество документи свързани с разследването, логически пъзели и среден брой диалози. Положително е модерният куфар за разследване съдържащ спрей за откриване на невидими с просто око течности, 3D скенер, електронен нос за надушване на миризми, флаш памет, памучни тампони, пудра за снемане на отпечатъци, пинсети и микроскоп. След взимане на различни видове следи и проби имаме възможност за компютърен анализ, химичен анализ и анализ в базата на ФБР. През цялата продължителност на играта – около 25 – 30 часа – събирате улики, провеждайки напълно реалистично разследване в духа на криминалистиката и се опитвате да се ориентирате в обстановката с цел залавяне на серийния убиец.

Визуално играта следва мрачните тонове на предшествениците си от серията. Преобладават убити гами на различните цветове, допълнително изразяващи хорър типа на играта. Непонятно защо, но някои от детайлите са недоизпипани и стоят дразнещо ръбести. Като образност не блести с нещо особено, но визията е културно съобразена със сюжета, което прави недостатъците й не толкова отблъскващи.

Музиката в играта допълнително засилва хорър елементите й. Звуци от скърцащи врати, пропукване на дъсчения под или стълби, на моменти звуци от капене на вода в стил китайско мъчение, от действията на героя, а понякога дори и тоталната и абсолютна тишина изпълват осезателно играча. Преплитането на основни стилове и фоново звучене като цяло е добро, но на места е слабо и на определени моменти непълно. Но като цяло фоново играта е по-скоро тиха с внезапни на моменти звукови атаки, чрез които се постига желателното въздействие.

Като цяло при наличието на интересен, добър и завладяващ сюжет, недоизпипването на чисто технически детайли на играта би могло сериозно да й попречи да се нареди сред челните места в жанра.

Трейлър на Still Life 2 – The new Victoria McPherson”s adventures

История, действие, места, герои:

След незавършения край на “Still Life” през 2005 г., чрез неразкриването на убиеца, разработчиците определено casino spiele постигнаха своята комерсиална цел, а именно множество форуми с теми относно самоличността на убиеца и все повече продадени копия и от двете части на серията. Но по-голямата им цел бе видяна в хилядите питащи се дали ще има и кога се чака следващата част. А отговорът на първия въпрос бе забавен достатъчно дълго, с което изпълниха с все по-голямо напрежение любителите на серията. А след това се започна още по-голямото очакване за излизането на следващата част. Очакване продължило до настоящия момент.

При анонсирането на играта и затова, че действието се развива около 2 години след предишната част, в много от геймърите се зароди съмнението, че убиеца така и няма да бъде разкрит. Въпреки множеството хипотези относно самоличността на неразкрития убиец основните, които се откроиха са: шефът на Виктория, нейният партньор, гаджето й, дядо й, някой непознат и стигайки дори до всеки от упоменат или не в играта. От страна на разработчиците, предприеха стратегията да не отричат, а да всяват още по-големи съмнения, чрез допълнителни най-различни предположения от тяхна страна.

Действието на играта обобщено се развива в скромното пространство на 3 различни стаи и като цяло в една къща с множество стаи, с различни подземия и скрити помещения. Отделно действието се развива в два времеви пояса – след края на първата част, след оттегляне на героинята от ФБР в опит да разкрие самоличността на убиеца “Г-н Х”, и основната част две години по-късно завърнала се отново и разследвайки поредният сериен убиец – “Убиецът от източното крайбрежие”.

А той определено е брутален и неуловим и най-нагло си играе с ФБР и обществото, изпращайки записи до медиите на различните мъчения на своите жертви, които по-късно изхвърля без никакви улики или следи.

Относно очаквания край на предишната част и откриването на убиеца, бих си позволил единствено да кажа, че чакането си е заслужавало, съмненията ми са се оправдали и че логически неяснотата за самоличността му не е била толкова непълна. Оставам на вас да разкриете тази част от загадката.

Относно новия убиец – той е хладнокръвен, маниакален, едновременно луд и напълно нормален, перфектен във всичко, технически грамотен, абсолютен педант и убийствено брутален. И дяволски неуловим.

Историята в тази си част започва с откриването на поредния труп на убиеца и с телефонно обаждане от репортерката Палома Хернандез до ФБР агента Виктория Макферсън, която предлага сделка: ексклузивно интервю срещу улики за убиеца. Подразнена от постоянните критики относно разследването от страна на журналистката, агенката отказва. Следва отвличането на Палома и поставянето и в обстановка, в която убиеца си играе с нейните способности, психическо състояние и желание за живот, доставяйки удоволствие и наслада на манипулаторската си същност.

А Виктория поема по оставените в апартамента на Палома следи, надявайки се да открие нещо, което й да помогне да открие убиеца. Играейки с двете героини – следовател и жертва – се опитвате да вземете превес и да надвиете в игра, в която много параметри, указания, правила и участници са неизвестни.

Няколко съвети преди да се впуснете в дебрите на неизказаното и неизвестното. Запазвайте често развитието на играта и изследвайте всеки образ и място много обстойно и детайлно. Имайте впредвид, че в играта сте в пълния смисъл на думата разследващи – и най-малкия детайл, оказва влияние в развитието на играта и пропускането и на най-миниатюрното нещо, ще ви доведе по-късно до етап да обикаляте изнервени до крайност от стая в стая, чудейки се какво пропускате. Така че разглеждайте обстойно, дори отделяйте по-дълго време за да не оставяте пропуски. Пъзелите и логическите задачи са относително с повишена трудност, но разследвайки детайлно действието и местопрестъплението, отговорите винаги са пред вас в един или друг смисъл.

Дали Виктория ще разкрие убиеца или пак ще чакаме до следващата част? Дали Палома ще победи и оцелее в игра, в която единствения изход е нейната смърт? Дали ще успеят или не двете героини зависи изцяло от вас? Или не!? А дали въобще може да има щастлив край?

Не бих искал да развалям удоволствието ви от играта с повече подробности.

Пожелавам ви приятно забавление с това блестящо продължение на една уникална серия игри!

Малко помощ:

Играта има разработени два края. Единият е при успех в начинанието, а другият – при неуспех. Ако първо постигнете неуспех, разработчиците са направили така че няма реален начин да видите и успешния край. Това “неудобство” доколкото разбрах може да се разреши по 2 начина:

-1) след като се изгледат надписите след края на играта, се връщате в главното меню и натискате големия въпросителен знак. Въвеждате кода: VERONICALAKE (защо ли?)

-2) като се влезне в папката където е инсталирана играта (напр. X:\Microids\StillLife2\EXTDataSave) и се изтрива файла SL2.cfg. Връщате по стар запис на играта и се опитвате отново да постигнете успешен край.

Лична оценка: 8.50 / 10.00

Сюжета на играта е донякъде уникален, донякъде забелязваме прилики и заемки от някои филми, но като цяло е много интригуващ и изпълнен с множество обрати и преоценка на възгледите. Поредното предизвикателно и реалистично разследване на Вероника Макферсън, след края на което мога да кажа само, че искам още и още и с надежда очаквам да има следващи части на тази детективска поредица. Единствения недостатък на играта са дребните технически недоизпипани детайли. Но да се надяваме в бъдеще да бъдат коригирани и с нов случай да се впуснем по петите на следващия убиец.


Прочетено: 4,500
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 1 пъти, средна оценка: 5.00 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове: , , , , , , , , , , ,

Тази статия бе въведена в Wednesday, June 17th, 2009 в 00:01 и е публикувана в категория Игри. Вземи RSS 2.0.

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение