1
Jul

Джулая – една необикновенна сутрин от годината или …

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Общество и свят

One July MorningШушу-мушу (подшушнато): Празник, честван с посрещане на изгрева на слънцето на първият ден от месец юли.

“Джу- … -дже, -мая, -лая… “Джулая”!?

Хмм… “Какво е това животно? И има ли то почва у нас?”

Освен за една песен, за друго не правя асоциация, на първо четене. Пък даже и на второ!
За да вникна в духа на идеята слагам слушалките, пускам си едноименното (над 10 мин.) парче на Юрая Хийп, с опция на повтаряне, изваждам лупата, приготвям лулата (Voila, Уотсън) и се заравям в темата.

Видеоклип на песента “July Morning” на Uriah Heep

От къде да започна? Как да хвана по следите на бедното животинче…?

“В началото бе словото” – хмм… в случая песента, хващам подир дребните стъпки.
“July morning” /Джулай морнинг/– Юлска сутрин. А тя е издадена през 1971 г., включена в албума “Look at Yourself” – вгледай се в себе си, вникни в същността си? Символика започва да струи като изгряващи слънчеви лъчи. След запознаване с текста на песента и вникване в значението на информацията й, чувствам, въпреки че нямам представа как изглежда въпросното животно, то какъв е нрава му и …

Слънце, зора, търсене…

Слънцето от най-древни времена е било символ на живота. Почти всички древни вярвания са го почитали високо. Било изразявано чрез най-различни божества (даряващи, а понякога и отнемащи живот) – Хелиос, Атон, Сол, Амон-Ра, и много други.
Зората като изгрев на слънцето е като символ за зараждането на живота, рождението, граница, промяна, и подобни значения.
Търсенето сякаш изразява непостоянството на човешкия дух, желанието за самоусъвършенстване и като символ на целия човешкия живот – едно постоянно преследване и пътуване от цел до цел.
От най-дълбока древност навсякъде по света по различни начини и методи са и се изпълняват ритуали и празненства в чест на слънцето през различните периоди от стоенето му на небосвода.

Юли, лято

В България в периода на лятното слънцестоене – 24 юни – се празнува Еньовден – един древен езически славянски празник. Някои от ритуалите изпълнявани на този празник са нощно къпане, задължително огън, около който се танцува и се прескача, търсенето на определен брой билки, очакването на изгрева на слънцето и много други причудливи народни обичаи. Смята се, че понеже на този ден слънцето е на границата преди да започне да намалява дневната светлина, то то има специални способности и оказва най-силно влияние. Някои от вярванията са при посрещане прави на изгрева човек да си види сянката. Ако е пълна, то той ще е здрав през година, иначе – ще боледува. Друго поверие е че слънцето се къпейки се преди изгрев във водоизточниците прави водата лековита и като изгрее и се отръска, то образуваната роса притежава магически свойства. Затова има ритуално къпане по тъмно в течаща, “жива” вода или отъркаляне и събиране призори на магическата роса. И още много най-различни поверия. В различните краища на страната празника има свое си име, и както близки, така и различни обичаи и вярвания.

01, първи

След възникването на числата и календара и след започване на конкретизиране, каталогизиране и класиране на различни неща в обществения живот, единицата придобива и силно символично значение. Началото. В един или друг смисъл, всеки съзнателно и подсъзнателно се стреми към тази единица. Никой не иска да има 1 стотинка /което често се изпозва за оправдание/, но всеки иска да е Първи. Да е началото. Много въжделения и надежди се залагат на началото. И обещания! От първи! (От понеделник!) Съзнателно или не всеки го използва!

… вече чувствам … и как се движи!

“А сега накъде, Шерлок?” – иронично подмята Уотсън.

Преглеждайки бележките си решавам да подходя в четвърто измерение и подхващам годината – 1971 и периода около нея.

Времена на световно разделение и военни конфликти, нажежената “Студена война”, здраво стоящата “Берлинска стена”, тежката “Желязна завеса”, Войната във Виетнам и други явни и неявни сблъсъци. Разпадане и създаване на режими. Възникване на нови държави. Отхвърляне на подтисничества и вярвания и налагане на нови. Времена на промени. Времена на най-различни движения, сред които и т.нар. хипита – определяни от някои за новите бохеми. Времена на легендарни събития в САЩ като “Лятото на любовта” (над 100 000 души) и “фестивалът Удсток” (над 400 000 души), и на още по легендарни групи и изпълнители като Битълс, Джими Хендрикс, Дъ Дорс, Боб Дилън, Дъ Ху, Ролинг Стоунс, Боб Марли, Лед Цепелин, Пинк Флойд, Грейтфул Дед, Джеферсън Еърплейн, Джанис Джоплин, Карлос Сантана, Джо Кокър и много други.
Времена оставили своя отпечатък и оказващи влияние дълго след като остават в историята.

Хмм… А Юрая Хийп? Те не успяват да пробият в музикалното общество на американския пазар, с изключение на няколко хита, но за сметка на това успешно се адаптират и добиват широка известност на европейските сцени, намирайки своето място сред големите имена в този период.

Оле! Вече различавам стъпките на животното “Джулая”. А дали е животно, или?!? Остава само да го проследя. Хайде, Уотсън!

Уотсън, вдига глава, прекъсвайки поредния чат, с който си повдига либидото:
“Хайде, стига се прави на идиот, Шерлок! Пробвай с Google! – след което, подсмихвайки се с наслада, продължава чата.

Защо ли не мога да свикна с тези новости! Написвам търсената дума и проверявам първите страници с резултати.

Някой информиращи, а други изразяващи хумористично интелектуални размисли…

След кратко четене, събирам сентенцията и виждам, че логически съм бил на прав път.
Само целта, която съм търсел и разследвал не е било вярно дефинирана. Хмм… Джулая не е животно, а празник. И дали има почва у нас? Та доколкото разбрах се празнува само в България.

Явно едноименната песен на Юрая е успяла да прескочи стената и да мине под завесата (разделящи не само две идеологии, континент, държави, но и семейства и културно развитие) и да намери почва и да вдъхнови сводолюбиви и търсещи слушатели.

(“Срамота! Дано Уотсън не разбере, че ще има да ме подиграва дълго време!”)

Така! Да се опитам да приключа с разсъжденията и да завърша разследването, докато доктора е зает с поредната девойка в чата.

Джулая (или Джулай) е сравнително нов български празник, възникнал по българското черноморие (първоначално във Варна и по североизточната крайбрежна част), в края на 70-те години, вдъхновен от едноименната песен на Юрая Хийп, слуховете за хипи и други бунтарски и бохемски движения, и взаимствал освен хипи ритуали и типични за региона езически порядки. От смесицата на всичко се е родил новия празник. Празник, който освен всичко останало е бил и като протест срещу комунистическата идеология. Празнува се в нощта на 30 юни срещу 1 юли. Запалват се огньове, пеят се песни, нощно къпане под звуците на “July morning” и много други. Кулминацията е посрещането на изгрева на слънцето на първия ден от юли. А защо ли на първия ден?
За момента се празнува единствено в България.

Но вследствие собствените ми съждения и както има една поговорка, че “Всяко ново е добре забравено старо”, дали празникът е това което е. Или е поредния ритуал в чест на слънцето, в чест на човешките търсения и въжделения, в чест на зараждането на нещо ново и преоценка на изгубеното и отминало старо, в чест на неуморния човешки дух.

Приключвам разследването. Наслаждавайки се на трескаво пишещия, Уотсън, хвърлям поглед на датата в календара – 30 юли. Само да подремна и ще отидем с доктора до брега на морето да разследваме на място самото празнуване.
А на вас пожелавам: “Весело празнуване и честит празник!”

Хайде, останете си със здраве и празнувайте. Който, каквото го влече. В крайна сметка всеки ден е празник. Празникът на живота!

За вас събра информацията шест милярда триста и петдесет и пет милиона стохиляди осемстотин петдесет и Първия (не)послушник в манастира наречен “Живот”!


Прочетено: 6,660

Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 7 пъти, средна оценка: 4.86 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове: , , , , , ,

Тази статия бе въведена в Wednesday, July 1st, 2009 в 02:47 и е публикувана в категория Общество и свят. Вземи RSS 2.0.

2 коментара

 1 

Чудесно четиво! С усмивка започвам деня и благодарение на него :) .
Както между другото и останалите публикации- с удоволствие четох.

July 1st, 2009 at 08:42
janet_vassi
 2 

Това е моят празник ,защото съм родена на 01 юли Поздравявам всички ноито го празнуват

June 30th, 2010 at 21:19

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение