13
Dec

“Изгубеният символ”

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Книги

“Изгубеният символ” – поредното пътуване в света ни, замъглено от символите или как предрасъдъците влияят върху възприятията ни и обратното.

Изгубеният символКнига:“Изгубеният символ”
Автор: Дан Браун
Оригинално заглавие: ”The Lost Symbol”
Издател: Бард
Преводач: Крум Бъчваров
Страници: 594
Формат: 13,00 x 20,00 см.
Корица: мека
ISBN: 9546550637
Издание: 2009 – първо издание

След дългогодишно чакане на продължението с главният герой проф.Робърт Лангдън, подклаждано от всякакви слухове и медийни трикове, романът вече е факт.

Дългото забавяне е определено в голямата си част от множеството проучвания, които прави автора с цел достоверно поднасяне на исторически коректна информация, както и опити за връзка между наука и религия.

Книгата бе пусната в медийното пространсво по график, след строги мерки на секретност, в 00:00 ч. на 15.09.2009 г. (нумерологията показва числото 33), романът става бестселър и достига челни места за отрицателно време във почти всички класации.

В България след сравнително кратко забавяне и със стилистично добре оформени корици, книгата бе представена с шоу в 00:00 ч. на 22.11.2009 г. от издателите от издателство “Бард” и бе моментално разпространена из всички книжарници и сергиите, на свещенното място на книгите и книгоманите в София – площад Славейков.

След прочита на романа мога да похваля автора за поредната му история за символиката в света ни, за неговият опит за всеобхватно разглеждане на различната проблематика, за интересния повествователен стил и любопитните препратки. Но и да отправя критика за недостатъчно дълбокото проникване в същината на някои от детайлите и проблемите и доста повръхностно на други свързани с темата, за сметка на някои повтарящи се на места твърдения. Като цяло романа ме остави с чувство за незавършеност, за непълнота и недостатъчно развитие в описанията и действието.

Действие, места, герои:

Като цяло романа обхваща рамките на един online casino ден, но действието в романа се развива в кратките 6-7 часа, чрез което динамично въздейства на читателя.

Това е третият роман с главен герой професора по символика с неизменното си облекло (“униформа”) – антрацитеносиво поло, сако от туид, панталони каки и кафяви мокасини, преметнал през рамо кожената си чанта.
Робърт Лангдън е въвлечен в действието, чрез своето запознаство с Питър Соломон, виден масон и секретар на Смитсъновия институт и големите си познания по символика. Скоростно поканен да изнесе лекция в Капитолия във Вашингтон, веднага след бързото си пристигане е въвлечен в напрегната загадка с начало една “ръка на тайните”, с край “разгадаване на Древните тайни” и със залог човешки живот и още нещо. Маневрирайки между егоцентричен маниак, властни масони и агенти на ЦРУ, въпреки всичко Лангдън се опитва да спаси единственото, което няма стойност за останалите – живот на приятел. Оставям на вас сами да разкриете историята, следвайки логиката на ребусите, скрити из страниците на романа.

Действието в книгата с първоначално заглавие “Ключът на Соломон” се развива изцяло в столицата на САЩ – Вашингтон. Авторът ненапразно е избрал този град за развитие на романа си. Въпреки младата възраст на града (осн. 1790 г. какво са някакви си 227 г.), той съдържа древност. В неговата архитектура са използвани знанията, уменията и символиката на вековете, в него се съхранява и най-голямата известна библиотека в света, той е и нещо повече…

Действието и развитието в романа е блестящо многопластово, какъвто е и реалния ни свят. Нищо не е еднозначно, и всичко има значение. Карайки ни да се вглеждаме в нещата, които виждаме всекидневно, автора ни указва, че винаги има нещо което сме пропускали. В зависимост от настроения или гледни точки – ако имаме късмет и възможност – успяваме да видим многопластието на нещата.

Разглеждайки една семейна драма, сякаш символизирайки проблемите на обществото ни и разглеждайки един “таен” орден, сякаш символизирайки осъзнаването на човека, автора ни кара да си преосмислим гледните си точки по съществеността, ценноста и истинската реалност на заобикалящите ни неща.

Силата на романа е в това че е художествена измислица, да бъде разглеждан като друго, би било безсмислено.

Основни действащи лица в романа са Робърт Лангдън, “Малах”, Питър Соломон, Катрин Соломон, Иноуе Сато, Уорън Белами, преп.д-р Колин Галауей.

Необяснимо защо, въпреки любопитно поднесените теми, интересните препратки и добре разказаната напрегната история, като цяло романът създаде в мен усещането за продукт създаден до голяма степен с търговска цел експлоатирайки “златната мина” – символика / Дан Браун. Дали от големите очаквания, умело подклаждани от маркетинговите специалисти (малко ефект “прехвалени ягоди”), дали от вече поизтъркана тематична история, или от това че книга не засегна нищо неизвестно и ново за мен – може би от всичко по малко.

Като цяло книгата е далеч от качеството на “Шестото клеймо” и “Шифърът на Леонардо”, по скоро се доближава до нивото на “Цифрова крепост” и “Метеоритът”. За мен от романът “Изгубеният символ” ще остане споменът за интересно и динамично написан трилър. А споменът за книгата – по скоро символ, как се създава, рекламира и продава един продукт в книгоиздателския бизнес, отколкото символ на силен роман, написан с върховите възможности на автора.

Източници и допълнителна информация:

* Официална страница на Дан Браун (на английски)
* Официална страница на “Изгубеният символ” (на английски)
* Символична игра със символи (на английски)
* Отговори на играта със символи (на английски)
* Кръстословица в стил Дан Браун (на английски)


Прочетено: 4,831
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 2 пъти, средна оценка: 5.00 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове: ,

Тази статия бе въведена в Sunday, December 13th, 2009 в 23:09 и е публикувана в категория Книги. Вземи RSS 2.0.

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение