16
Dec

“Всяка година по същото време”

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Общество и свят

След поредицата посещения на посредствени представления, преди закриване на миналогодишния сезон на театрите, така и не се решавах да отида на театрална постановка при откриването на новия сезон. Докато не получих покана и билети от приятели за представление. От натовареното ежедневие у дома и на работното място, така и не ми остана време дори да се поинтересувам в кой театър и на коя постановка. Докато не дойде уречения ден. След края на натоварения работен ден, едвам успях да се измъкна 15 минути по рано, за да успея да стигна на време за постановката. След като с доста мъки се озовах на Военния клуб, най-накрая успях да се свържа, за да попитам в кой театър е пиесата. Оказа се, че съм на коренно диаметрално място от театъра, а той е почти до дома ми, където си оставих и автомобила. Малък градски театър “Зад канала”. След поредица попържни, леко се замислих над идеята да влезна някъде на топло за един чай с ром, с който да сгрея премръзналите си кости. Но бях решил да е вечер отдадена на културно преживяване и с бърза крачка се отправих към театъра.

Успях да стигна 5 мин. преди началото. Докато чаках компанията се загледах да видя в крайна сметка какво ще гледаме. След преглед на афиша стигнах до днешната постановка:

Постановка: “Всяка година по същото време”
(продължение на „Догодина по същото време”)
Автор: Бърнард Слейд
С участието на: Тодор Колев, Анета Сотирова
Режисура: Андрей Аврамов
Музика: Живко Петров
Костюми: Невена Белева
Сценография: Невена Белева

Видя ми се обещаващо и въпреки напрегнатия ден, премръзването и съвсем намалялото ми желание за гледане на каквото и да е представление, зачаках пред театъра да се съберем всички.

След като се настанихме, ми стана приятно топло и вече едвам си сдържах очите отворени. И така докато не започна постановката.

Бързо разбрах от прожекционния апарат въведението на пиесата и че е продължение на постановка, играна преди около 20 години (“Догодина по същото време” в театър София през периода 1982 – 1989) от същият актъорски състав.

Тодор Колев Анета Сотирова Постановката представя Джорж и Дорис. Напълно обикновенни хора, той – посредствен счетоводител, тя – незавършила средно образование домакиня, запознават се в един хотел и страст и любов се зараждат между тях. И двамата са женени, имат си семейства с деца, но се разбират всяка година да се срещат по същото време и да прекарват само по един уикенд заедно в хотелската стая. Един уикенд изпълнен със споделяне на хубави и лоши моменти през изминалата година, един уикенд изпълнен със страст и любов, един уикенд изпълнен с топлота и нежност между две човешки същества. И така над 25 години.

Зареден с любопитство и очаквайки продължението на историята, вперих уморено очи, очаквайки вдигането на завесата.

Тодор Колев и Анета Сотирова

И след нейното вдигане за много кратко време забравих за всичко. Има само едно обяснение – бях запленен.

И така докато изведнъж пиесата спря незавършена и запалиха лампите. Доста хора започнаха да се стрестнато да се оглеждат. Явно не само аз виждах нещо необичайно. Антракт! Отдавна не бях попадал на антракт в театрална постановка. Погледнах си часовника и видях, че неусетно е минал час и половина.

След кратката почивка всички вперихме жадно погледи в завесата очаквайки магията отново. И тя дойде.

Завърна се с още по-голяма сила.

За кратко време пиесата те грабва, разтърсва те, засягайки две противоположни настроения – радост и тъга и те захвърля като разбит кораб в ураган от чувства.

Една красиво разказана история изпълнена с голяма доза хумор и комични моменти, с житейски несгоди и драматични обрати, с реализъм на образите и характерите, с дълбоки и завладяващи диалози. Една история умело допълнена със звуково и техническо въздействие и блестящо изпълнена от актьорите – Тодор Колев и Анета Сотирова.

С удоволствие посетих, бих посетил отново и ще посетя тази изкусно поставена пиеса, поднесена и представена с чувство и професионализъм от едни от най-добрите актьори на нашето съвремие. Такива постановки запленяват и връщат хората към изкуството на театъра.

Източници и допълнителна информация:

* Снимковия материал е от архива на Малък градски театър “Зад канала”
* Официална страница Малък градски театър “Зад канала”
* Коментари на актьорите
* Постановката в Програмата


Прочетено: 13,982
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 7 пъти, средна оценка: 5.00 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове: , , ,

Тази статия бе въведена в Wednesday, December 16th, 2009 в 23:59 и е публикувана в категория Общество и свят. Вземи RSS 2.0.

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение