4
Jan

“Хиляда сияйни слънца”

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Книги

“Хиляда сияйни слънца”Книга:“Хиляда сияйни слънца”
Автор: Халед Хосейни
Оригинално заглавие: ”A Thousand Splendid Suns”
Издател: Обсидиан
Преводач: Дора Барова
Страници: 368
Формат: 13,00 x 20,00 см.
Корица: мека
ISBN: 9789547691674
Издание: 2008 г. – първо издание;

История

“Хиляда сияйни слънца” е вторият роман на американецът от афганистански произход Халед Хосейни. Издадена е в САЩ на 22 май 2007 от издателство “Ривър Хед”, част от “Пингвин Груп”. Очаква се заснемането на едноименен филм през 2011 г. В България романът се издава от Издателство Обсидиан.

Някои определят Хосейни за най-известният афганистанец в света. Но каква ирония за успехът му: той става известен като лице и глас на страна, която не е виждал от дете, и която страда от талибанския режим, от който той избягва.

“Чист късмет, сляп, онемял късмет, че не съм там. Случи се, че моето семейство замина преди съветската инвазия. Чувствам се засрамен, сякаш трябваше да страдам повече”

Тъй като не може да промени благосклонноста на съдбата, Хосейни се завръща след посещението си в Афганистан със забележителни истории, част от които включва в “Хиляда сияйни слънца” – за живота на тези, които са останали там. Това е неговия начин да им отдаде почест, като един вид изкупление.

Обикаля из Кабул със седмици, посещавайки познати, разговаряйки с хората по улиците.

“Някои от нещата, които чух, не можах да им повярвам. Един човек ми каза, че един ден влязъл в една къща и видял три момичета: едно убито, едно в процес на изнасилване, и едно борещо се с един милиционер, който се опитвал да отхапе пръстът й с пръстена на него”

С многото чути истории като тази, Хосейни осъзнава че трябва да напише следващ роман. За разлика от “Ловецът на хвърчила”, в него няма сцени от Америка. Това е книга за афганистанците в Афганистан, за техния живот и съдба в продължение на близо 30 години от историята на страната.

Книгите на Хосейни не са публикувани в Афганистан – малко хора там имат време и пари за книги, но все пак той получава писма от родината си. Повечето са горди за световно известния писател, която е родила страната им, но има и гневни такива.

“Те са съгласни че има проблеми в Афганистан, но трябва ли да говорим за тези неща /Точно сега ли!/” По този начин?

“Може би има зрънце истина” – има нещо отличително американско и изповедателно относно работата на Хосейни. Самият той свива рамене и за първи път звучи малко гневно: “Предполагам погрешно съм разбрал каква е ролята на художествената проза”

Действие, места, герои:

“Хиляда сияйни слънца” (писана в периода 2004-2007) е история на две афганистански жени, Мариам и Лайла, от две различни поколения, от две различни прислойки, чийто живот и съдби се приплитат. История за живота на жените в Афганистан, за военните години, за тежките времена, за съдбите на мнозина, за безсърдечието и благородството, за приятелството, за цената и стойността на Some rate increases have made healthcare marketplace unaffordable for Americans. любовта и за трудният избор.

“Хиляда сияйни слънца” вероятно няма да постигне комерсиалния успех като “Ловецът на хвърчила”, но честно казано е по-добра книга. “Ловецът на хвърчила” разказва една увлекателна, но малко предвидима история за изкупление, а “Хиляда сияйни слънца” е дълбок, богат, изпълнен с напрежение водач към една актуална действителност и продължаваща нетърпимост. Характерите са по сложни и парадоксални – по човечни.

Мариам е незаконна дъщеря на богат бизнесмен, принудена без любов да се омъжи за обущаря Рашид. Останала бездетна през годините, семейството приемат в дома си 14-годишната Лайла, останала сираче след ракетна атака. Рашид прави необходимото за да вземе Лайла за втора жена. Ограничени в едно клаустофобично домакинство, бити и отказани от любов, поставени една срещу друга, двете жени установяват забележителна връзка. Противно на всичките си различия, всяка намира в другата неща, които войната, нравите и обществото им е отнело.

Чрез описание на тази малка обществена частица – семейството и чрез описание на няколко характера и човешки души, автора ни дава достатъчно богата окраска на цялото общество и нрави на своята родина.

Романът разглежда живота в Афганистан близо три десителетия. Историята е поставена на сцената на безредни събития от падането на монархията през съветската инвазия, масовото преселение на бежанци към Пакистан и САЩ и въздигането на режима на талибаните.

Действието се развива от една забравена от хората изолирана колиба, изпълнена с неизразена и неосъзната майчина топлота и любов, през дом изпълнен с всичко друго, но не и желаното, за да завърши на едно необичайно място изпълнено поне с надежда ако не и с още нещо…

Под непрестанните военни действия, смяна на властимащи, безнадежно отчаяние и трудни избори, героините изживяват един своеобразен апотеоз, целящ дори да надмогнат кармата на своите родители, заплащайки невъобразима цена…

А каква е цената на приятелството, на любовта, на щастието?

И колко от нас са способни да я платят?

Източници и допълнителна информация:

“Хиляда сияйни слънца” в официална страница на Халед Хосейни (на английски)
Интервю с Халед Хосейни за “Хиляда сияйни слънца” “New York Magazine” (на английски)
Интервю с Халед Хосейни за “Хиляда сияйни слънца” в “Time” (на английски)


Прочетено: 9,529
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 11 пъти, средна оценка: 5.00 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове: ,

Тази статия бе въведена в Monday, January 4th, 2010 в 23:05 и е публикувана в категория Книги. Вземи RSS 2.0.

2 коментара

ЕЛИСАВЕТА ПАРВАНОВА
 1 

КНИГА НАПИСАНА С НЕВЕРОЯТЕН СТИЛ!ДОКАТО Я ЧЕТЯХ ИЗПИТВАХ ФИЗИЧЕСКА БОЛКА-МИСЛЕХ СИ,ЧЕ СЪРЦЕТО МИ НЯМА ДА ИЗДЪРЖИ ДА ПОНЕСЕ ЧУСТВАТА,КОИТО МЕ ЗАВЛАДЯХА.ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ СЛЕДВАЩАТА КНИГА НА АВТОРА И СЕ НАДЯВАМ ТОЙ ДА НЕ СПИРА ДА ПИШЕ!

April 18th, 2010 at 16:43
Христина,22
 2 

Изключително трогателна история и книга пълна с истини , които докато я четях не вярвах , че нормален човек и момиче биха ги изживяли и биха могли да продължат да мечтаят и да копнеят .. Книга , която оставя дълга и много дебела следа в съзнанието след прочита й .

August 23rd, 2010 at 16:16

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение