23
Jun

Виртуалната библиотека „Chitanka.info“ – затворена! „Всички печелят“!?!

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Възгледи

chitankaВиртуалната библиотека „Chitanka.info“ – затворена! „Всички печелят“!?!

Голям успех за спецслужбите! Авторите най-накрая ще забогатеят! Пореден „успех“ на българската демокрация!

„Антимафиоти затвориха виртуална библиотека

6-ма души, занимавали се с пиратско разпространение на книги в интернет чрез сайта chitanka.info, са уличени при акция на антимафиоти, съобщи МВР.

Операцията на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под ръководството на прокуратурата. Тя е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.

При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в столицата. При претърсването са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от 2 години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство, се казва още в съобщението………………“

Източник:dnes.dir.bg

Честито на печелившите! Но кои са те? Нека някой покаже своята печалба от въпросния факт и последващите действия!

Колкото и пъти да препрочитам въпросната новина, толкова повече не ми се иска да повярвам, че е възможно това да се случва.

Не искам да повярвам, че един от истинските източници на култура и информация е затворен!

Не искам да повярвам, че една държава претендираща за повишаване на нивото на образованост на населението си допуска подобен акт на поругаване на един извор на информационно обслужване и култура!

Не искам да повярвам, че службите се гордеят, че са постигнали някакъв успех срещу организираната престъпност.

Не искам да повярвам, че няма хора на ръководни длъжности, които да виждат по-далече от носовете си!

Не искам да повярвам, че жаждата ми за знание, ще ме определи като престъпник!

Много неща не искам да повярвам, но реалността ми ги показва с жесток ритник в стомаха.

Как е възможно за проект, зад който би трябвало да стоят държавата, библиотеките, издателствата, асоциации, съюзи и цялата общественност, го определят за престъпление?

Да! Би трябвало, но ако имаше дори капка интелект и книжовен дух! Но при въпросните институции, така претендиращи и гордеещи се с въпросните качества, точно те много явно липсват.

Как е възможно да се определя за престъпление проект, който дава достъп до книжно и културно богатство на български език, до всяка точка на страната и извън нея!

Колко останаха библиотеките в България? Колко градове имат достъп до библиотечни фондове от световното книгоиздаване? Колко от тях са отворени във време, удачно за работещите хора? Колко хора имат време в при днешния ритъм на живот да посещават библиотека?

Самият аз притежавам стотици книги, изчел съм голяма част от книжния фонд на няколко библиотеки, но въпреки това успявам да открия нещо ново и неоткрито другаде във виртуалната библиотека, което да грабне вниманието ми. За сведение на органите, с цел да си изготвят правилно обвинителния акт към мен, прочел съм едва 6 книги от въпросната библиотека. И то не заради друго, а просто не е любимия ми начин на четене, взирайки се в екрана на монитора. Съвсем друго и истинско е чувството да чувстваш допира на кориците, да прелистваш страниците и да усещаш мирис на мастило.

Но въпреки, че не съм чест посетител, знам че я има! Знам, че е някъде там! Знам, че на един клик разстояние има едно нарастващо богатство на думи, на идеологии, на преживявания, на ценности!

Знаех!

А сега?

Как е възможно една некомерсиална виртуална библиотека, с единствено желание – удовлетворение на жаждата на българите за четене, да бъде определяне като ламята нанасяща „щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове“?

Скъпи книгоиздатели – я пак помислете!

За какви щети въобще говорим? Колко от произведенията от виртуалната библиотека се намират на пазара, и колко могат само да се открият в прашните лавици на библиотека или частна колекция? Колко хора не купуват книга, а искат да я четат електронно? И дали съм я прочел в градската библиотека или във виртуалната библиотека – как това влияе на българската култура и книгоиздателска дейност? Или на постъпленията на авторите? И къде е разликата в щетите? И все пак нали битува често срещаното мнение, че малко хора четат в България? Така че къде е проблема?

Това с алтернативните печалби и загуби, ми е любима част от икономиката и законодателството! И по същата логика мога да твърдя, че със затварянето на тази библиотека са нанесени морални, емоционални и интелектуални щети на българските читатели за милиарди левове! При така поставените на кантар загуби кой е по-ощетеният?

И поредното политическо доказване? Но пред кого?

Не е пред издателите и авторите – на тях можете да помогнете по много други и по ефективни начини, например със съобразена с тях данъчната политика и т.н.

Дами и господа управляващи и властимащи, по добре държавата да прибере под крилото си един такъв проект, включвайки го под шапката на библиотеките в България, отколкото да се излагате не само пред общество и свят, но и пред историята. Защото управлението и властта са до време за разлика от културата, книжовноста и духовността!

Радвам се че пионерите на истинската българска култура и книжовност са живяли в друго време. Днес не биха могли да оцелеят. Със същия успех и на същия принцип държавата ни би осъдила или депортирала всички първодеятели на българската култура и книжовност. Но пък какъв книжовен и културен потенциал би събрала в затвора. Явно според днешният политически и културен елит, там е мястото на българската жажда за знание и развитие, на българската книжовност и култура. В затвора! Зад дебели решетки и стени! Да не би излязла никаква мисъл на свобода!

Осъдете и оковете ме, че съм нарушил „законите“ ви!

Осъдете и оковете ме, че имам жажда за знание!

Осъдете и оковете ме, че имам свободен дух!

Осъдете и оковете ме, че искам да се развивам!

Осъдете и оковете ме, че искам да бъда човек!

Но не осъждайте и оковавайте мечтите и желанията ни!

Но не осъждайте и оковавайте книгите!

Но не осъждайте и оковавайте българският дух и любознателност!

Но не осъждайте и оковавайте българската книжовност и култура!


Прочетено: 8,628
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 16 пъти, средна оценка: 5.00 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове:

Тази статия бе въведена в Wednesday, June 23rd, 2010 в 12:33 и е публикувана в категория Възгледи. Вземи RSS 2.0.

4 коментара

Ж.Войников
 1 

Тъпотията на сегашните управляващи винаги може да ни учуди с нещо ново! Това е пръстотия и престъпление! Единственото полезно нещо за което може да се използва интернет е за достъп до литература, която няма как да я намериш или трябва да губиш време и средства в ходене по библиотеки. Да не говорим че библиотеките извън столицата са пълна скръб!
Това е Бойкокрацията – простотия до шия!
Жалко, манйта му на ГЕРБ – винаги ще гласувам срещу тях!

June 24th, 2010 at 16:45
House M.D.
 2 

Ето какво е написал за Явор Колев великият Тери Пратчет в книгата си “Дядо Прас”:

Като орангутан той копнееше за топлината на тропическите джунгли. Имаше едно незначително затруднение — никога през живота си не бе зървал тропически джунгли, защото първо си беше човек, а после се разви до маймуна.

July 2nd, 2010 at 00:27
Георги Караджов
 3 

Тези се излагат вече. То бива, бива, но това е кощунство. Така хубаво си четяхме и се намираха неща, които много трудно могат да се открият. Позабравени, направо съм се възхищавал, колко много литература имаше там. Как може, до това ли опряха, да ни вземат една от последните ни искрици, за свободно четене, без да даваме 12-15лв за книга. Глупаци. На всякъде се гледа и порно и боклуци, и какво ли още не. Те ще спрат тука виртуална библиотека. Мерзавци.

August 2nd, 2011 at 13:00
Alex
 4 

Нека спрат сайта. Дайте да качим библиотеката по тракерите из целия свят. Да ги видя тогава, какво ще правят. Авторски права им нарушаваме… Муха ги охапала хамериканците, че няколко хиляди булгари им четат книгите. Само да я добарам тая библиотека ще я копирам на 200 места. Ако заплатата ми стане 1000 лева, с радост ще дам 20 лева за копие художествена литература. До тогава обаче, ще си тегля филмчета, ще си тегля игри, ще си тегля книжки и грам не ми пука, че нарушавам на някой правата. Управляващите се спукват да крадат, ама ние сме лошите, за това, че искаме да си налеем малко акъл в главите.

Поредната изцепка на някой партиец. Мама им мръсна и нещастници.

Айде приятели със здраве, че много емоционално подхождам, като почна да пиша коментари.

Поздрави,
Сашо

August 2nd, 2013 at 23:45

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение