9
Oct

Просто “България” или …

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Хумор, сатира или ...

Българското знаме… описание на истинската страна на неограничените възможности

Започвам настоящето изложение със светлата идея да успея по някакъв начин да сложа моя малък камък в един нов градеж. Градеж, който да промени статуквото. Градеж на едно българско общество. Един жалък опит – да, но трябва да се опитва.
Ако не – поне да излея изгарящите ме мисли. Едно своеобразно отпускане на психиатърското диванче в опит да спася малкото ми останал здрав разум. (Но докато съм се излегнал и отпуснал често мога да загубя контрол на собственото си аз и да се включва националния ни герой – Бай Ганьо. Макар че напоследък бил станал модерен и иска да го наричам мистър Джордан.)

Недейте да четете – гарантирам ви, че няма да ви е приятно.
Недейте да четете – четенето води до опасни последици и понякога е опасно за вашето здраве.
Недейте да четете – ще бъдете наранени, огорчени и възмутени – нищо лично!

В последващите теми доста голяма част ще бъде показана с грозни краски. Няма да се поколебая дори да очерня себе си. Трябва да сме реалисти. Надявам се нещата реално да не са такива, но така ги виждам аз и това си е лично мое мнение. Често за сериозен градеж, трябва къде да се откърти, къде се оформи и къде да се разруши напълно. Всякакви замазвания трябва да бъдат категорично отхвърлени! В крайна сметка не водят до нищо добро.
Като предварително условие искам да кажа, че не членувам в никоя партия и съм по скоро аполитичен в своите възгледи, отколкото клонящ към която и да е партийна идеология. Въпреки всичко съм горд, че съм българин, но не съм националист (в “изкривения” смисъл на думата)! Не съм шовинист, нито расист. Не съм по-богат, отколкото беден. Може би съм по скоро песимист, отколкото оптимист.

Просто “България” или описание на истинската страна на неограничените възможности

България (извадка от Уикипедия)

“Република България е държава в Европа, част от ЕС. Разположена е в източната част на Балканския полуостров и заема 22% от неговата територия. Площта и? е 110 912 км?, от които 110 510 км? суша и 333 км? водна площ. Населението е около 7 563 710 (2010). От държави членки на ЕС, Шенген, Еврозона и НАТО граничи с Гърция на юг и Румъния на север. На изток граничи с излаз на Черно море. Със Сърбия и Македония граничи на запад и с Турция на юг. Общата дължина на държавната граница е 2245 км, от тях 1181 км са сухоземни, 686 км — речни (главно по река Дунав) и 378 км — морски. България има своя база, наречена Свети Климент Охридски, на остров Ливингстън в Антарктика и като Консултативен член на Антарктическия договор участва в управлението на териториите разположени южно от 60° ю.ш.
Най-голям български град, сърцето на българската икономика и столица на страната е София. Най-голям морски град и трети в държавата е Варна, също така той и неговия окръг са най-посещавана туристическа дестинация в страната. Етническия състав на България (2001) се състои от 83,9% Българи, 9,4% Турци, 4,7% Роми и 2% други и неопределили се, 83.8% от населението се е назовало за християнско, а 82.6% от него- православно, на преброяването населението е било 7.932.984, до 2010 е намаляло с 400.000 души, през 2011 ще се състои ново преброяване. България е православно-християнска, така е написано и в чл.13 от българската контитуция. От 2011 България ще се присъедини към Шенген, а две години по-късно към Еврозоната.
Българската държава в Югоизточна Европа води началото си от 7-ми век, когато е създадена Първата българска държава (632/681–1018). Тя играе важна роля в разпространението на християнството, литературата и културата сред народите на Източна Европа. Няколко века по-късно, с упадъка на Втората българска държава (1185–1396/1422), страната е завладяна от Османската империя и остава част от нея в продължение на пет века. Руско-турската война от 1877-1878 година довежда до създаването на Третата българска държава. След Втората световна война страната става част от Източния блок и в нея е установен комунистически режим. През 1990 година в България е възстановена демокрацията във форма на парламентарна република.”

Дотук добре…, макар че кое му е доброто!
Това че все още съществуваме, въпреки че през повече от половината ни история сме били владяни от някой друг?
Че нечии други интереси са били повече време обслужвани, отколкото нашите собствени?
Или от факта че от горд народ сме се превърнали в марионетки и лабораторни мишки?
Не клатете глава – колко от вас могат реално да преценят за себе си как се виждат след 5 години? Аха – не зависело толкова само от вас! Така значи…

Страната на неограничените възможности.

Много хора погрешно смятат САЩ за такава, но това е единствено поради тяхната неосведоменост и поради редица други фактори.
Дами и господа, имаме щастието да живеем именно в тази химера – страната на неограничените възможности – и същевременно имаме смелоста и наглоста да лъжем всички, че сме най-нещастния народ в Европа… Не сме ли гении? Да не сме толкова глупави, че да го споделяме публично. Да вземат да ни развалят рахатлъка. Ама ха!
Не вярвате? Хмм. Да, прави сте. Всяка теза трябва да е подкрепена с подходящата аргументация и доводи. Добре. Да видя от къде да започна.

В страната на неограничените възможности (ние си знаем коя е реално):

- можеш да се измъкнеш от глоба с по-малко от двучасова европейска надница.
- можеш да караш пил или надрусан или без документи и по познатата схема да минеш метър. (ако не – минаваш два – или по-често пращаш някой друг там.)
- можеш да извършваш престъпления, без да се притесняваш от закона. Той е проблем само за обикновенния човек.
- можеш да си публично известен престъпник, но няма начин съответните органи да съберат доказателства против теб.
- можеш да извършиш национално предателство и въпреки това да си на почит.
- влизането в политиката и управлението на страната става дори директно от чужбина, университета и дори от улицата.
- можеш да купиш и продадеш колата на президента.
- продажбата на каквото и да е не е свързана по никакъв начин с притежанието на същото.
- при желание и възможности можеш да си купиш всеки и всичко
- корупцията е една дъгообразна химера. Вижда се само при определени обстоятелства, но никой още не и е намерил нито начатото нито края, а при по-близко разглеждане – просто изчезва. Затова с основание може да се твърди, че в страната на неограничените възможности няма корупция.
- половината нация на тази прословута страна са тарикати, а другата половина баш майстори.
- почти всички социални, икономически и политически опити са издържани успешно. Част от тях до изпълнението им са били само теоретично издържани.
- в тази страна доста други теории не издържат практически, но пък има практики, които не могат да се обосноват с никоя теория.
- можеш да докажеш по неоспорими начини абсолютно всичко, както и да не допускаш да бъде доказано каквото и да е.
- повечето законови мерки, знаци и забрани са направени за чужденците. Те почти не важат за гражданите на страната.
- стойността на истината е най-бързо променящия се национален продукт. Който е и безценен. Не за друго – но няма постоянна цена. Едни я подритват като отпадък, други дават несметни богатства за нея.
- ако случайно си разследван и/или подсъдим по дейност на своя фирма, няма пречки да си отвориш друга такава и да продължиш все така безсъвестно да упражняваш дейност.
- убеден си че всеки си върши съвестно работата, дори когато резултатите са точно обратните. За това са виновни другите.
- в тази необикновенна страна се взимат най-малките надници, но се карат автомобили и яхти, пред които другите занемяват.
- можеш спокойно да живееш в скъпоструващ палат, без той да е твой.
- голям процент от жителите са висшисти. Не се стряскайте, ако сервитьора или продавачката има повече степени от вас. При толкова интелигентен народ това е нещо съвсем естествено.
- здравеопазването ни е на такива висоти, че дори и празна здравната ни каса позволява наличието на множество здравни заведения, скъпи коли и придобивки за висшия ешалон.
- нивото на здравната превенция и здравеопазване е толкова добро, че жителите почти не боледуват. Те направо си умират.
- няма проституция. Тъй като за най-древната професия няма закони свързани с нея. Следователно не съществува.
- някои от най-бедните ни граждани притежават десетки фирми.
- като се пенсионираш взимаш като месечна пенсия двудневната надница на средния европеец. Повече не ти и трябва. Ти си пенсионер в страната на неограничените възможности. Това е повече от достатъчно.
- в тази страна просто няма невъзможни неща, което я прави толкова уникална.

и малко извадки от народните бисери на тази необичайна страна, които говорят сами за себе си:

“Миналото не се връща никога”
“Всяко зло за добро”
“Който бърза, късно стига”
“Бързата работа — срам за майстора”
“Не сечи клона, на който седиш”
“Признат грях не е грях”
“Бог високо, цар далеко”
“Болен здрав носи”
“Всяко чудо за три дни”
“Едно мисли, друго казва, трето върши”
“Я камилата, я камиларя”
“Работи така, като че ли ще живееш сто години, а живей така, като че ли ще умреш утре”
“Когато видиш някъде да ядат и пият – приближи се, ако видиш, че работят – тръгни си да не пречиш.”

Какви повече доводи ви трябват? Мога да изброявам още аргументи, примери и поговорки с часове.

За финал мога да добавя, че за стотиците ни заобикалящи ежедневни неща, външен наблюдател би възкликнал: “Как е възможно това?” Но той е просто заблуден. Той вижда възможностите ограничено. Затова не би могъл да разбере живота в страната на неограничените възможности.

Следващи публикации по темата от мен, моя милост и Ем Джей (тъй де Байо знаете кой):

- Семейни и обществени ценности
- Образование
- Здравеопазване
- Медии
- Икономика
- Ред и полиция
- Религия
- Политика


Прочетено: 6,581
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 3 пъти, средна оценка: 5.00 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове:

Тази статия бе въведена в Saturday, October 9th, 2010 в 00:01 и е публикувана в категория Хумор, сатира или .... Вземи RSS 2.0.

Един коментар

 1 

Много силна статия. До някъде тъжна но за съжаления много вярна :(

January 12th, 2012 at 16:18

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение