16
Nov

Една “малка” тетрадка за …

   Публикувано от: Петър Иванов   в категория: Донякъде лично

Моята тетрадка… прочетени книги.
Когато бях малък ни зададоха една задачка-закачка да си направим една необичайна тетрадка. В нея трябваше да записваме книгите, които прочетем. Както на всеки е ясно всяко нещо (дори и хубавото), когато е по изискване на някой друг, губи своето очарование и дори придобива отрицателна стойност. Както и другите деца и аз си направих такава тетрадка и известно време си записвах със старание прочетените от мен книги, докато не ме повя друг вятър и забравих за нея.

Докато няколко години по-късно “открих” (при поредното принудително почистване на детската си стая) въпросната тетрадка. Когато я разтворих и видях детския си почерк (когато я намерих бях вече голям – на 14!) и заглавията на написаните книги ме обхванаха едни странни чувства. След кратък прочит реших да възобновя това си начинание. Довъведох книгите, за които се сещах, че бях прочел междувременно и от началото на новата година продължих да си въвеждам книгите, които прочитах.

И така вече много години. Години, в които израствах, търпях промени, печелех и губех приятелства, печелех и губех битки. Най-общо се сблъсквах с живота, но детската ми тетрадка “Прочетени книги”, остана една от малките котви, които ме свързват с моето детството и детето в мен.

От тогава прочетох:
- доста голяма част от книжния фонд на кварталното читалище,
- почти всички налични книги в дома на родителите ми,
- книги от приятели и роднини,
- книги от няколко библиотеки,
- почти всички налични книги на родителите на съпругата ми,
- и много книги, закупени от мен впоследствие през годините.

и същевременно разбрах, че колкото повече чета, толкова повече книги откривам, които да искам да прочета.

Голяма част от свободното си време прекарвах в четене. Преживявах стотици животи, бях съпричастен към стотици съдби, пътувах на прекрасни места, оцелявах в стотици премеждия и попивах житейското виждане на стотици автори, изразени чрез творчеството им.

Имаше моменти, в които четях по две книги на ден. Но имаше и моменти, когато едва успявах да намеря време да прочета и една книга на месец. “C’est la vie”! Не винаги се получава това, което искаме и желаем.

Сега, когато отворя тази моя архивна тетрадка (вече е с продължение), и прегледам заглавията от дадена година от моя живот, ме заливат спомени не само от книгата, но и от нещата, които са ме вълнували, държали буден нощем, радвали и натъжавали. Тя е един своеобразен спомен не само за книгите, които трепетно съм държал в ръце, но и за моментите от моя живот.

В няколко последователни публикации, ще препиша тази тетрадка в електронен вариант в блога си. Та да могат и други да си припомнят времената, когато са чели дадена книга. Или да открият заглавия, които са пропуснали.

Не се отказвайте от четенето на книги!

Приятно четене.

Прочетени книги: (Следва…)


Прочетено: 18,247
Хмм...БиваДобреИнтересноИнтригуващо Оценено 7 пъти, средна оценка: 5.00 от 5,00.
Loading ... Loading ...

Тагове: ,

Тази статия бе въведена в Tuesday, November 16th, 2010 в 15:15 и е публикувана в категория Донякъде лично. Вземи RSS 2.0.

9 коментара

 1 

Като дете се придобиват някои много хубави и интересни навици като този. Поздрави до всички и приятно четене.

February 2nd, 2012 at 20:24
Ирена
 2 

Браво! Много ми хареса статията ти :р И аз от 2 години си записвам книгите, които съм прочела, но не в тетрадка, а на един голям лист. За жалост не са много, но трудно намирам книги, които да ме карат да чета с интерес без да обръщам внимание на всичко около мен..

February 7th, 2012 at 14:16
Margarita Savcheva
 3 

Kато дете и аз имах такава тетрадка.Казваше се “Читателски дневник”.За съжаление не го водя,но любовта ми към книгите остана и до днес.Имам любими книги,които препрочитам.Има книги,които просто не мога да чета,но винаги има книга,която чета.

October 6th, 2012 at 12:44
нели
 4 

Стана ми много мило,като прочетох написаното.Лягах и ставах с книгата.Когато ме пращаха на магазина да чакам за зеленчуци,където винаги имаше големи опашки от хора,аз носех книгата със себе си и докато ми дойде реда четях.Много съм благодарна,че дъщеря ми изпитва същия глад за четене на книги и много чете.За мен удоволствието от четенето е незаменимо.

January 18th, 2014 at 10:48
 5 

Страхотна статия! Жалко, че младите започнаха все по-рядко да четат.

January 22nd, 2015 at 10:52
 6 

Страхотна статия, благодаря!

October 27th, 2017 at 01:16
 7 

NIKE AIR PRESTO TP QS,AIR PRESTO TP QS,
nike sb dunk [url=http://www.yrspo.com/]nike sb dunk[/url]

November 26th, 2017 at 14:59
 8 

nike dunk sb,nike sb dunk,
AIR PRESTO [url=http://www.knchd.com/]AIR PRESTO[/url]

November 26th, 2017 at 15:00
 9 

That is very attention-grabbing, You’re an excessively skilled blogger.

I’ve joined your rss feed and stay up for in search of more of your magnificent post.
Also, I have shared your site in my social networks

July 1st, 2018 at 02:00

Дайте мнение

Име (задължително)(*)
И-мейл (няма да бъде побликуван) (задължително) (*)
Интенет страница
Мнение